Het vinden van het juiste gereedschap voor een klus is belangrijk – een band verwissel je toch ook niet met een hamer? Kookgerei met een anti aanbaklaag is geen uitzondering, aangezien je moet weten welke gereedschappen je gebruikt om in deze pannen te koken om hun kenmerkende antiaanbaklaag te verlengen.
Hier bespreken we de do’s en don’ts bij het selecteren van gereedschappen voor je sauteerpan en geven we ook onze suggesties voor tools die je de beste resultaten en de langste levensduur van je pan geven.
Waarom zou je specifiek gereedschap voor een antiaanbaklaag gebruiken?
Als je kookt in een met roestvrij staal beklede of koolstofstalen pan, hoef je je geen zorgen te maken over wat voor soort gereedschap je gebruikt. Ze zijn bijna onverwoestbaar en vereisen niet zoveel aandacht voor detail.
Kookgerei met een anti aanbaklaag is een tikkeltje anders. De coating is wat delicater, wat betekent dat je tijdens het koken bewust moet zijn van je gereedschapskeuze om het oppervlak te behouden. Als je een harder gereedschapsmateriaal gebruikt (zoals een roestvrijstalen spatel), loop je het risico dat de coating wordt gekrast of zelfs afbladdert, wat kan leiden tot verlies van antiaanbak eigenschappen. Maar welk keukengerei gebruik je?
Wat zijn de beste gebruiksvoorwerpen voor pannen met antiaanbaklaag?
Hout
Gebruiksvoorwerpen van hout bestaan al duizenden jaren en worden veel gebruikt als materiaal bij uitstek voor een verscheidenheid aan gereedschappen, zowel in de keuken als daarbuiten. Hout is net hard en stijf genoeg om enorme stukken gemalen vlees in stukken te breken of om fond van de bodem van een pan te schrapen, maar kneedbaar genoeg om er geen krassen of groeven in te maken.
Het is ook een van nature voorkomend materiaal, en houten gereedschap is bijna overal te vinden – je hebt waarschijnlijk een favoriete houten lepel op de loer liggen in je keuken. Om te beginnen kunnen ze niet door de vaatwasser worden gehaald of langdurig nat blijven, omdat dit kan leiden tot kromtrekken, barsten of zelfs breken van het hout. Ze moeten ook regelmatig worden geolied om barsten te voorkomen.
Over het algemeen moet je meer aandacht besteden aan deze gebruiksvoorwerpen dan aan andere. Hoewel we geloven dat een houten lepel essentieel is voor elke keuken, zijn er andere hulpmiddelen als je iets minder onderhoud wil.
Siliconen
Als je op zoek bent naar extreem onderhoudsarm gereedschap, hoef je niet verder te zoeken dan gereedschap dat is gemaakt van siliconen. Dit materiaal is ongelooflijk duurzaam, hittebestendig tot hoge temperaturen, vaatwasmachinebestendig en fantastisch voor gebruik in kookgerei met anti-aanbaklaag. Ze bieden een delicate aanraking en vormen zich naar de vorm van je pan om tot de laatste druppel te komen. Als je het juiste siliconen keukengerei vindt, maakt dat een wereld van verschil voor je kookkunsten.
Ze zijn niet zonder enige overwegingen. Hoewel de meeste siliconen hittebestendig zijn tot erg hoge temperaturen, zijn sommige gebruiksvoorwerpen niet hittebestendig en kunnen ze in je pan smelten als ze lang genoeg aan hitte worden blootgesteld. Bovendien zijn veel siliconen gebruiksvoorwerpen gemaakt uit 2 delen: een handvat en een kop. Na verloop van tijd kan de lijm die wordt gebruikt om het hoofd te hechten, verslijten, waardoor het hoofd los kan komen te zitten.
We raden aan om te zoeken naar een siliconen gebruiksvoorwerp dat zowel hittebestendig zijn als uit een enkel stuk bestaan, evenals die met een roestvrij stalen kern voor betere stijfheid en duurzaamheid. Als je het juiste siliconen gereedschap koopt, gaat het een leven lang mee.